Gevolgen van verzuim voor jou als werkgever

Als werkgever wil je een gezonde en productieve werkplek. Verzuim kan dit moeilijk maken. In deze blog leggen we uit welke problemen verzuim kan veroorzaken en hoe je dit kunt voorkomen met verzuimpreventie en het bevorderen van werkplezier.

1. Financiële gevolgen van verzuim

Verzuim kost geld. Je moet het loon van de zieke werknemer doorbetalen en soms vervanging regelen. Ook kan de verzekering duurder worden. Daarnaast kunnen andere kosten ontstaan door een lagere productiviteit en verlies van klanten door minder goede service.

2. Verminderde productiviteit

Als werknemers verzuimen, blijft hun werk liggen of moeten collega’s het overnemen. Dit zorgt voor extra druk bij die collega’s en kan leiden tot fouten en vertragingen. Er kan zelfs meer verzuim ontstaan door stress.

3. Slechte reputatie en klanttevredenheid

Veel verzuim kan het imago van je bedrijf schaden. Klanten en partners willen werken met een betrouwbaar bedrijf. Als je bekend staat om veel verzuim, kan dit leiden tot verlies van klanten en opdrachten.

4. Juridische problemen en boetes

Als werkgever moet je zorgen voor een veilige en gezonde werkplek. Slechte arbeidsomstandigheden kunnen leiden tot juridische problemen en boetes. Als je de Arbowet niet goed naleeft, kan dat extra kosten en een slechte reputatie opleveren.

Zo bespaar je op verzuim

Verzuim kan een behoorlijke kostenpost voor je zijn. We helpen je graag om dit onder controle te houden. In deze whitepaper vind je 5 tips.
Whitepaper bekijken

Verzuimpreventie en werkplezier bevorderen

Gelukkig zijn er manieren om verzuim te verminderen:

  • Zorg voor een positieve sfeer. Toon waardering, communiceer open en organiseer teambuildingactiviteiten. Gelukkige medewerkers zijn minder vaak ziek.
  • Moedig medewerkers aan om gezond te eten, genoeg te bewegen en regelmatig pauzes te nemen. Dit helpt hen fysiek en mentaal gezond te blijven. Voorbeelden zijn: vers fruit op de zaak, een fietsplan en sporten via het werk.
  • Waardeer je medewerkers door hun prestaties te erkennen. Dit kan met complimenten, bonussen of extra vrije dagen.
  • Overweeg flexibele werktijden of thuiswerken. Dit helpt medewerkers een betere werk-privébalans te vinden en verhoogt hun tevredenheid.
  • Bied trainingen aan om de vaardigheden van je medewerkers te verbeteren. Dit verhoogt hun betrokkenheid en loyaliteit aan je bedrijf.
  • Laat je adviseren over een gezonde werkplek en hulpmiddelen. Bijvoorbeeld door een arbeidsdeskundige.

Tip!
Er bestaat een werkkostenregeling (Wkr). Hiermee kun je als werkgever  vergoedingen en cadeaus aan je werknemers geven zonder dat je daar belasting over hoeft te betalen. Denk bijvoorbeeld aan een fietsplan en laptops, maar ook aan een kerstpakket en verjaardagscadeau. Lees hier meer (bron: FNV)

Samen een gezonde en gelukkige werkplek creëren

Verzuim kan veel problemen veroorzaken voor jou als werkgever. Door verzuimpreventie en werkplezier te bevorderen, kun je deze problemen verminderen. Een gezonde en gelukkige werkplek is goed voor je medewerkers en voor het succes van je bedrijf.

Advies en oplossingen om verzuim te voorkomen

Wij helpen je graag om verzuim te voorkomen en het werkplezier in je bedrijf te vergroten. Neem gerust contact met ons op via dit formulier of  085 – 10 57 600.

Neem contact op